Строительство и недвижимость в Украине и мире

Як визначити ринкову вартість нерухомого майна

Що таке оцінка нерухомості?

Без оцінки нерухомості не є можливим адекватне насправді встановлення цін на квартиру, будинок чи інший об’єкт. Щоб операція купівлі-продажу була вигідною для продавця, необхідно провести попередню оцінку.

Процедура проводиться до моменту укладання угоди між сторонами. Зазвичай, замовниками послуги з оцінки нерухомості є продавці. Вони можуть звернутися за відповідними послугами до компанії, що спеціалізується на проведенні оцінок, а також до незалежних оцінювачів. Нерідко власники нерухомості приймають рішення щодо самостійної оцінки.

Яка вартість оцінки нерухомості?

Єдиного тарифу немає. Вартість оцінки нерухомості залежить від професіоналізму оцінювача, інших факторів, наприклад, від місця, де розташований об’єкт, від терміновості надання послуги. Клієнт завжди має право не погодитись із ціною пропозиції.

Як провести оцінку нерухомості самостійно?

Зробити це можна так: потрібно вивчити ціни на схожі об’єкти з опорою на деякі критерії (поверх, стан об’єкта, його площа, належність до того чи іншого класу, місце розташування тощо). З опорою на зібрані дані можна встановити вартість нерухомого об’єкта.

Щоб забезпечити високу об’єктивність даних, рекомендується проводити перевірку не менше десяти квартир і будинків. Характеристики їх повинні відповідати або бути приблизно схожими на ті, що властиві для об’єкта, що продається. Для кожної окремої нагоди рекомендується проводити розрахунок вартості одного квадратного метра.

Не забудьте переконатися в об’єктивності оцінки

Зрозуміло, що продавці завжди зацікавлені у тому, що продати нерухомість за максимальними цінами. Однак якщо їхнє завищення не є виправданим, продаж як такий може і не відбутися. Жоден із покупців не захоче переплачувати просто так.

Занижувати вартість при цьому не потрібно: у такому разі можна згаяти вигоду.

Для того, щоб забезпечити продаж нерухомості в стислий термін і за розумною ціною, рекомендується проводити оцінку. Вже було показано, що вона можлива як самостійна процедура чи результат надання послуг оцінювачами.

Порада: щоб зрозуміти, чи сумлінний оцінювач, спробуйте провести незалежну оцінку самостійно. Якщо запропонована фахівцем ціна буде невиправдано завищеною або занадто низькою, значить він не є професіоналом або лукавить.

З яких складових складається вартість того чи іншого об’єкта?

Фахівці під час оцінки враховують такі критерії:

Вартість нерухомого майна складається із зазначених факторів. Ось їх докладний опис:

  1. Загальні характеристики. Це, наприклад, планування, розміри приміщень, матеріал, з якого виконані несучі конструкції тощо;
  2. Стан об’єкта, рік побудови будівлі. Додатково враховуватиметься те, коли було зроблено останній ремонт, у якому стані перебувають комунікації;
  3. Інфраструктури. Це наявність зупинок громадського транспорту, паркувань, магазинів, аптек та інших значних об’єктів, наприклад, лікарень, дитячих садків;
  4. Наявність однотипних пропозицій поблизу. Якщо їх багато, майже точно слід скинути ціну. В іншому випадку її можна трохи завищити.

Для успішної та адекватної оцінки, купівлі та продажу нерухомості у Дніпрі звертайтесь до АН «Твоя Фортеця».

Exit mobile version