Строительство и недвижимость в Украине и мире

Безпечна нерухомість – хто допоможе інвесторам?

В Україні досить інтенсивно ведеться будівництво житлових споруд. Особливо це помітно у Києві, де станом тільки на 2019 рік було зареєстровано 407 будов, що перебували на різних етапах завершення. Але ситуація не така позитивна, як здається на перший погляд. Щодо 40 новобудов, зведення яких почалося в 18-19 роках, вже розпочато судові розгляди. Більшість з них пов’язані з правомірністю виділення Київською міськрадою земельної ділянки під забудову. Яким чином може бути виконана перевірка новобудов інвесторами? Особливо це питання цікавить звичайних покупців квартир, які не в змозі замовити професійну дорогу експертизу.

До чого призводить накладення арешту

Олександр Ізаров, що є керівником одного з найпрестижніших будівельних проектів Rusanov Residence, завважив, що розірвання договору оренди на земельну ділянку приведе до припинення будівництва об’єкту в цілому. Адже в такому разі дозвіл на забудову втрачає свою чинність. Ця ситуація знайома йому, як безпосередньому учаснику такого процесу. Адже саме на житловий комплекс Rusanov Residence прокуратурою було подане клопотання про накладення арешту та розірвання договору оренди ділянки під забудову.

Але, як показує практика, це не поодинокий випадок. Яскравим прикладом служить  Fresco Sofia. Житловий комплекс, що почав споруджуватися ще в 2008 році. Тільки після чотирьох років робіт по будівництву виявилося, що ділянка під забудову, яку виділила міська влада знаходиться у так званій буферній зоні, яка відноситься до пам’ятника культурної спадщини Софії Київської. Між іншим, він відноситься до об’єктів ЮНЕСКО. Судова тяганина велася ще чотири роки і в 2016 році дозвіл на проведення робіт було скасовано.

Аналогічна ситуація слалася в ще з одним об’єктом забудови «Патріотика на озерах». Землі що були виділені під забудову «раптом» опинилися у зоні, що відноситься до території ландшафтного заказника. І таких прикладів можна навести безліч.

ВАЖЛИВО! Більшість спеціалістів, що займаються об’єктами нерухомості, стверджують, що така ситуація має дві основні причини. По-перше, Процедура виділення ділянок під забудову абсолютно не прозора. По-друге, Генплан забудови Києва безнадійно застарів, так є неактуальним на даний час.

Допомога професіоналів

Вихід з такої складної для інвестора ситуації пропонують засновники сайту Bild.ua. над ним працюють високопрофесійні юристи, будівельники, інженери та девелопери з нерухомості. Сайт представляє каталог нерухомості, де кожній новобудові присвоєно певний рейтинг – максимально 220 балів. При цьому, надійною вважається забудова, що набрала не менше 195 балів.

Оцінювання відбувається по наступним параметрам:

Кожному з пунктів присвоюється від 10 до 25 балів. Перевірку загального індексу можна виконати безкоштовно. Але для отримання більш детальної інформації доведеться сплатити 400 грн.

Exit mobile version